Hari ini Kak Noor ada tugasan di luar. Pagi-pagi lagi Kak Noor dah bangun dan menyiapkan sarapan untuk keluarga dan sekali gus masak untuk makan tengah hari. Memandangkan kesuntukan masa dan banyak lagi kerja rumah yang perlu dibereskan (maklumlah hujung minggu), maka Kak Noor hanya menyajikan simple dish sahaja hari ini untuk anak-anak di rumah. Kak Noor masak sweet sour chicken ball dan gandingannya sup sayur.
Lauk ini memang favourite anak-anak Kak Noor. Kalau tak makan dengan nasi, dia orang akan makan chicken ball sahaja.
Bahan-bahannya:
1 kg chicken ball digoreng 3/4 masak
(Boleh dibeli di pasar raya. Jenama ikut citarasa masing-masing. Kak Noor guna Ayamas)
3 sudu besar gula merah
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
Gula putih dan garam secukup rasa
Perisa (Kak Noor guna perisa Tumix)
Minyak untuk menumis
Bawang goreng.
Bahan-bahan dikisar:
1 mangkuk cili yang telah dikisar (anggaran RM2.00 cili kering)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato
Penyediaannya:
1. Panaskan minyak minyak dalam periuk. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dan kacau sebati. Tudung periuk dan masak sehingga terbit minyak.
2. Setelah terbit minyak, masukkan sos cili, sos tomato, gula merah, gula putih, garam dan perisa. Kacau sebati. Kalau pekat sangat, tambahkan sedikit air.
3. Biarkan mendidih seketika. Kemudian masukkan chicken ball yang yang telah digoreng dan kacau sebati sehingga bersalut dengan kuah. Biarkan ia masak. Tutup api. Kalau suka, boleh taburkan bawang goreng.
Tips: Masakan ini mesti cukup citarasa masam dan manisnya. Gula tu... kenalah lebih sikit. Nama pun sweet and sour chicken ball kan...
Lauk ini memang favourite anak-anak Kak Noor. Kalau tak makan dengan nasi, dia orang akan makan chicken ball sahaja.
Bahan-bahannya:
1 kg chicken ball digoreng 3/4 masak
(Boleh dibeli di pasar raya. Jenama ikut citarasa masing-masing. Kak Noor guna Ayamas)
3 sudu besar gula merah
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
Gula putih dan garam secukup rasa
Perisa (Kak Noor guna perisa Tumix)
Minyak untuk menumis
Bawang goreng.
Bahan-bahan dikisar:
1 mangkuk cili yang telah dikisar (anggaran RM2.00 cili kering)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato
Penyediaannya:
1. Panaskan minyak minyak dalam periuk. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dan kacau sebati. Tudung periuk dan masak sehingga terbit minyak.
2. Setelah terbit minyak, masukkan sos cili, sos tomato, gula merah, gula putih, garam dan perisa. Kacau sebati. Kalau pekat sangat, tambahkan sedikit air.
3. Biarkan mendidih seketika. Kemudian masukkan chicken ball yang yang telah digoreng dan kacau sebati sehingga bersalut dengan kuah. Biarkan ia masak. Tutup api. Kalau suka, boleh taburkan bawang goreng.
Tips: Masakan ini mesti cukup citarasa masam dan manisnya. Gula tu... kenalah lebih sikit. Nama pun sweet and sour chicken ball kan...
Ulasan